
Diş Protezi Nedir?
Diş protezi; tam ya da kısmi protezler olarak ayrılır. Tam diş protezleri kaybedilen dişlerin yerine çıkarılabilen cihazların kullanılmasını ifade eder.
Genellikle akrilik taban yapısı üzerine yine akrilik ya da porselenden üretilen bir aparattır. Kısmi protezlerin de uygulama mantığı aynıdır. Ancak tam protezler gibi tüm dişlerin yerine değil eksik bazı dişlerin yerine kullanılmaktadır.
Genelde farklı çeşitleri bulunan diş protezi uygulaması kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Sabit diş protezi olarak adlandırılan uygulama diş kaybının az olduğu kişilerde tercih edilir. Mevcut olan diş üzerine belli kesilme ve küçültme işleminin ardından kaplama yapılır.
Daha sonra üzerine protez monte edilmesi ile sabit diş protezleri oluşturulur. Bu gibi işlemlerin yanı sıra protezler temel olarak dişlerde oluşan boşluğun doğru ve konforlu bir şekilde kapatılması amacıyla uygulanır.
Diş Protezi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Diş protezi diş ve diş eti ya da çevre dokularda meydana gelen hasarlar sonucu uygulanır. Aynı şekilde dişlerin belli sebeplerden dolayı kaybedilmesi durumunda da protez diş uygulamasına gidilir. Kişiye özel olarak hazırlanması, bu şekilde sindirim sisteminin temeli sayılan dişlerin istenilen işleve ulaşması amaçlanır.
Sağlıklı bir diş yapısına sahip olunması çok önemlidir. Bunun yanı sıra estetik bir görünüm açısından da protezlerin kullanımı yaygındır. Alanında uzman olan diş hekimi tarafından gerçekleştirildiği takdirde diş protezlerinin kullanışlı ve faydalı olduğu bilinmektedir.
Protez Diş Avantajları Nelerdir?
Protez uygulamalarının temel amacı kişiye kaybettiği diş sağlığı ve estetiğini iade etmektir. Diş hekimliği alanında protez kullanımı, kaybolan doku ve dişlerin hem işlevsel hem de estetik özelliklerinin geri getirilmesi amacıyla tercih edilir.
Ayrıca ağız içinde sağlıklı olan mevcut diş ve dokuların korunmasına da yardımcı olur. Beslenmemizin ve sindirimimizin ilk aşaması olan ağız içi ve çiğneme uygulamasının en iyi şekilde yapılabilmesi açısından diş protezleri oldukça kullanışlıdır.
Protez Diş Türleri Nelerdir?
Protezler ihtiyaca göre türlere ayrılır. Bölümlü ve tam olan hareketli protezler sıklıkla tercih edilir. Ayrıca metalsiz ya da metal destekli olan sabit ve porselen protezlerde kullanımı yaygın ürünlerdir.
Bunun yanı sıra diş çekimi sonrasında takılan immediat protez çeşitleri de sayılabilir. Sabit diş protezi olarak da ifade edilen ve doğal diş köklerinin kesilmesi ile üzerine monte edilen protez çeşidi de bir diğer protez diş türü olarak bilinir.
Sabit Diş Protezi
Sabit diş protezi; aşırı madde kaybı bulunan ya da eksik dişlerin diş dokusunun tamamlayıcı renkte malzemeler kullanılması yoluyla tamamlanmasını ifade eder. Hem diş görünümü ve estetiğinin sağlanması amaçlanır hem de dişin işlevselliğinin korunması hedeflenir.
En çok tercih edilen protez çeşidinin sabit diş protezi olduğu bilinmektedir. Sabit protezlerin yapılabilmesi için diş olmayan bölgenin her iki ucunda da protezin tutulması amacıyla en az 2 tane uzun köklü ve sağlam diş bulunması gerekir. Bu uygulama köprü olarak isimlendirilir.
Sabit Protezlerde Bakım
Eczanede satılan diş ipleri sabit protezlerin temizliği noktasında önemli unsurlardır. Ayrıca protezi aşındırma potansiyeline sahip ürünlerin kullanılmaması önerilir. Kesinlikle çamaşır suyu ve deterjan benzeri temizlik malzemesi kullanılmaz.
Protez için özel üretilen diş macunu ve fırçaların kullanımı önerilir. Bu sayede kişilerin sabit protezler ile uzun süre rahatlıkla kullanması mümkün olur.
Hareketli Diş Protezi
Hareketli protezler konu dahilinde merak edilen bir başka tedavi yöntemidir. Kişinin kendisinin rahatlıkla takip çıkarabildiği ve eksik dişlerin yerine konumlandırılan apareyler olarak bilinir. Total protez ve immediat protez gibi çeşitli türleri mevcuttur. Kişinin ihtiyacına ve ağız yapısına uygun olarak istenilen bir protez tipi seçilir.
Hareketli Protezlerde Bakım
Hareketli protezlerde bakım yine diş protezi açısından özen gösterilmesi gereken bir unsurdur. Hareketli protezlerde kullanım dışı zamanlarda özel solüsyon ve suyun içinde tutulması önemlidir. Ayrıca hareketli protezler özel olarak tasarlanmış fırça ve macunların kullanılması tavsiye edilir.
Metal Destekli Porselen Diş
Metal alt yapıya sahip porselen diş uygulaması farklı metal alaşımlarının porselen maddenin altına yerleştirildiği bir kaplama türü olarak bilinir. Bu unsurlar diş eti ve diş dokularıyla uyumlu olması ve dayanıklı oluşu nedeniyle tercih edilir.
Diş Eksikliklerinin Giderilmesi
Diş eksikliklerinin giderilmesi noktasında en temel uygulamalar arasında farklı protez çeşitlerinin yapılması gelir. Diş dolgusu gibi üzeri uygulamalara rağmen kimi zaman diş kaybının önüne geçilemeyebilir. Bu durumda ve özellikle birden fazla diş eksiği bulunduğu şartlarda kişiye en uygun diş protez uygulaması tercih edilmelidir.
Diş Protezleri Nasıl Temizlenir?
İlk etapta zor bir unsur gibi görünmekle birlikte diş protezlerinin temizliği ve kullanımı günümüzde çok daha kolaydır. Buna uygun olarak pek çok temizlik ürünü sunulmaktadır. Günde en az 2 kez temizleme jeli ile fırçalanması önerilir. Bu sayede kahve lekesi, çay, besin artı gibi unsurlardan arındırılır. Fırçalama uygulaması için protezler için özel üretilen fırça kullanımı tercih edilmelidir.
Bu durum elbette ki sabit diş protezleri için geçerli değildir. Takıp çıkabilen ve tüm dişlerin yerine kullanılan protezlerin çıkarılıp yıkanması söz konusudur. Diğer yöntemlerle yapılan protezler ise normal dişlerimizde kullandığımız gibi baskı uygulamadan fırçalama yoluyla temizlenmelidir. Ayrıca diş protezi kullanma sürecinin dışında saklama kutusu içinde suda yada solüsyonda tutulmalıdır.
Protezin Fonksiyonu Nedir?
Protezler temel olarak diş ve çevre dokuları dokular da çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak kayıplar yaşandığında kullanılır. Herhangi bir sorun ya da kayıp durumunda diş onarımı gerçekleştirmek veya yerine işlevsel bir ürün tasarlamak olarak da ifade edilebilir.
Kişiye özel olarak hazırlanan ve ağız içi konforunu üst düzeyde tutmaya yarayan materyaller protez olarak adlandırılır. Protezin temel fonksiyonu kişinin kendi dişlerinin sağladığı tüm işlevleri yerine getirmektir. Bu nedenle en kaliteli ve uygun protez uygulamasının tercihi söz konusu olur.
Protezlerime Alışmam Ne Kadar Sürer?
Protez tercih eden kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi alışma sürecidir. Yeni protez kullanımında kısa süreli rahatsızlık hissi oluşması olağandır. Ancak bazı püf noktalara dikkat edildiği takdirde kısa süre içerisinde alışmak mümkündür. Protezler ilk etapta yabancı bir ürün olarak algılanabilir.
Ancak bu durum uzun sürmez. Protezlere alışmak için uzman hekim tarafından önerilen çeşitli yapıştırıcılar kullanılabilir. Bu sayede diş konforunu daha rahat yakalayabilirsiniz. Ayrıca şarkı söylemek ve sakin bir şekilde yemek yemek gibi pratiklerle proteze alışma süreci başlatılabilir. Ağız içi hijyenin korunması ve düzenli kontrollere aksatılmaması proteze çok daha kısa sürede alışmayı sağlayacaktır.
Protez Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Alanında uzman hekim tarafından uygulanan diş protezi kullanım süreci kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle her bir protez uzun ömürlüdür ve doğru kullanıldığı takdirde bu süre uzar. Ancak belli bir süre içerisinde değişen doku ve aşınmaya bağlı olarak protezin uyumluluğu bozulabilir.
Bu durum protez kullanımının zorlaşmasından rahatlıkla anlaşılabilir. Kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte bu zaman zarfı ortalama olarak 5 yıllık bir döneme tekabül eder.
Protezlerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Protez bakımında öncelikle; yemeklerin ardından çıkarılması su aracılığı ile temizlenmesi önerilir. Ayrıca hareketli protezlerde kimyasal sıvılar kullanılır. Yatmadan önce ve öğün arasında protezlerin fırçalanması gerekir. Fırçalama işlemi için proteze özel macunlar ve diş fırçaları kullanılmalıdır.
Hareketli Protez Kullanan Hastalar Ön Dişleri İle Isırma Yapabilir Mi?
Özellikle son yıllarda hareketli protezler ile ilgili önemli adımlar atılmıştır. Eskiden kullanımı daha zor olan protezler günümüzde sabitleyici yapışkanlar ve benzeri pek çok unsurla kolay bir kullanıma sahiptir.
Bu nedenle doğru şekilde uygulandığı ve kullanıldığı takdirde hareketli protezlerin rahatlıkla kullanımı söz konusu olmaktadır. Ancak yine de hareketli protez kullananların ön dişleri ile ısırma yapması önerilmez.
Protez Uygulaması Konuşmayı Değiştirir Mi?
Protez uygulamasında kişinin ağız ve doğal diş yapısına uygun ürün kullanılması çok önemlidir. Bu nedenle protez uygulaması kişiye özel gerçekleştirilir. Eğer doğru ve özenli bir şekilde uygulanırsa diş protezi kişilerin konuşmasını ve diğer uygulamaları olumlu yönde etkiler.
İlk etapta diş protezine alışma sürecinin doğal bir parçası olarak konuşmada zorluk meydana gelebilir. Bunun önüne geçilmesinin en iyi yolu diş protezi ile birlikte çeşitli konuşma pratiklerinin yapılması ve en kısa sürede alışılmasının amaçlanmasıdır.
Ağızda Kalan Doğal Dişlerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Hareketli ya da sabit protez uygulandığında; ağızda kalan diğer dişlerin bakımı konusunda soru işaretleri oluşabilir. Protezin uygun bakım yapılmasının dışında ağızdaki doğal dişlerin bakım süreci tamamen olağan şekilde fırçalama ve macun yoluyla gerçekleştirilebilir.
Protezin Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Protezin bakım ve temizliği sanıldığından daha kolaydır. Sabit ve hareketli protezlerde; özel fırça ve macun kullanım önerilir. Bunun yanı sıra hareketli protez kullanıldığı takdirde yemek aralarında fırçalama ve temizleme önemlidir.
Ayrıca kullanılmadığı zaman protezin şeklinin bozulmaması için özel bir solüsyon içinde tutulması gerekir. Protez bakımından diş ipi gibi aparatlar da rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca diş protezi için alanında uzman hekim tarafından önerilen bakım şartlarının takip edilmesi önerilir.
Protezi Hiç Çıkarmadan Kullanabilir Miyim?
Genellikle hareketli protez kullanımı için sorulan bu soru; hayır olarak cevaplanabilir. Ağız içi içerisine çok uygun olsa da hareketli protezlerin 24 saat boyunca takılması önerilmez. Belirli aralıklarda çıkarılarak etkin şekilde temizlenmesi ve bu sayede çok daha rahat, hijyenik bir kullanım sağlanması önemlidir.
Protez Diş Etimi Acıtıyor, Ne Yapmalıyım?
Özellikle hareketli protezler ilk kullanılmaya başlandığında diş etlerini acıtabilir ve hassasiyet oluşturabilir. Bu ve benzeri şikayetler oluştuğunda mutlaka doktora başvurulması gerekir. Hasta protezini kullanım kuaförü için kendisi düzeltmeye çalışmamalıdır.
Herhangi bir sorun olduğunda protezi oluşturan uzman hekim ile iletişime geçilmelidir. Protez yapıştırıcılar ve kremler gibi ürünler sayesinde kullanım konforu artırılabilir.
Diş Protezinde Doktor Kontrol Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Acil ve olağandışı bir şikayet olmadığı takdirde protezlerin takılmasından yaklaşık 1 hafta sonra ilk kontroller gerçekleştirilmelidir. Daha sonra 6 ayda bir devamlı kontrol önerilir. 6 ayda bir kontrolü mümkün olmadığı durumlarda en geç senede bir kontrol yapılmalıdır. Dişlerin çekilmesinin ardından protezin zaman içerisinde uyumunu kaybederek rahatsızlık vermesi söz konusu olabilir.
Diş protezleri her ne kadar uzun vadeli kullanılabilen dayanıklı aparatlar olsa da zaman içerisinde kontrollerinin gerçekleştirilmesi ve herhangi bir şikayet karşısında doktorla iletişime geçilmesi gerekir. Merak edilen tüm ayrıntılar için Dinamik Diş’e başvurabilir ve diş protezi fiyatları başta olmak üzere pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Diş Protezi Fiyatları 2022
Diş protezleri oldukça farklı çeşitlere sahiptir. Bu nedenle fiyatlandırmalar değişiklik gösterebilir. Kişinin diş eksiğinin potansiyeline ve protez çeşidine göre ücretlendirme belirlenir. Diş Protezi Fiyatları 2022 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.